duminică, 2 ianuarie 2011

Jihadul la inceputul sec.XXI


Secolul XXI nu va fi scutit de conflicte planetare. El a debutat cu teribila ciocnire intre sistemul valoric occidental si cel fundamentalist-islamic, prin atentatele de la World Trade Center si de la Pentagon pe 11.09.2001. Scopul al-Qaeda a fost sa demonstraze vulnerabilitatile Jandarmului Mondial, si prin aceasta sa-si intareasca propria putere in mediul islamic, prin subminarea guvernelor "colaborationiste cu imperialismul american", cum ii acuza Osama Ben Laden, intr-un mesaj difuzat de Al Jazeera. Prin destabilizarea unor tari ca Arabia Saudita, Pakistan, Egypt si Indonezia, mult prea dependente de Washington, al-Qadea isi propunea  o solutie de reunificare a intereselor arabe si islamice sub steagul ei!Pentru asta, trupele de guerilla, adevarati teroristi, au luat in stapanire Afghanistanul unde si-au creat o baza de operatiuni, extrem de greu penetrabila.

Sfarsitul Razboiului-Rece, din 1991 a lasat trei zone de demarcatie intre interesele Vestului si cele ale U.R.S.S. Prima a fost sectiunea europeana care se intindea din Norvegia, pana la granita ceho-germana. A doua, ce asiatica tinea de la insulele Aleutine pana la granita dintre Japonia si China, iar cea de a treia sectiune, din nordul Afghanistanului pana in Iugoslvia. Sa nu uitam, ca linia de demarcatie a conflictului S.U.A-U.R.S.S trecea printr-o regiune preponderent musulmana: Azerbaidjan, Uzbechistan, Turkmenistan, Kirgiztan, Kazahstan. Dupa prabusirea sovieticilor, aceste regiuni au intrat in comunicare cu al-Qaeda si alte nuclee de fundamentalism islamic, in incercarea evidenta de a reface Califatul (Imperiul Islamic). Dupa destramarea U.R.S.S, Federatia Rusa a avut mult de tras in Razbiul din Cecenia.

Insa, in lumea musulmana se intampla cutremure interne si lupte foarte stranse intre traditionalisti si modernisti, dar mai ales intre suniti si siiti, care interpreateaza diferit invaturile Coranului. S.U.A a fosta acuzata de traditionalistii arabi, ca incurajeaza si sustine secularizarea lumii islamice, iar acest fapt este cel mai evident in Turcia! Dupa exact 10 ani de la incheierea Razboiului Rece, avea sa izbugneasca un nou conflict international: Statele Unite vs Jihad!
George Friedman, vine din nou sa contrazica sustinatorii unui razboi lung si de uzura scriind in Urmatorii 100 de ani: "Analistii vorbesc despre un secol de conflict care va domina lumea...De fapt, ceea ce se intampla in lumea islamica nici nu va conta foarte mult in cele din urma. Presupunand ca traiectoria ascendenta a puterii Statelor Unite va ramane intacta, anul 2020 ar trebui sa gaseasca administratia americana raspunzand unor astfel de provocari!"
Politica externa a americanilor este foarte sensibila in privinta armonizarii relatiilor dintre crestini si musulmani si incearca sa gaseasca o cale de dialog si cu evreii. Administratia  Barak Obama a promis ca in cel mai scurt timp va demara negocierile cu Israelul pentru formarea Republici Palestina. Este foarte posibil, ca o reajustarea a influentei israeliene in regiune sa detensioneze situatia din Orientul Apropiat, fapt ce va confirma optimismul geostrategului Friedman!