Secolul trecut a lasat o mostenirea grea, batranului continent. Dupa doua razboaie devastatoare si dupa 50 de ani de razboi ideologic intre capitalism si comunism, Europa inca nu si-a regasit ritmul. Desi are un PIB de aproximativ 14 trilioane de dolari, cu un trilion peste cel al S.U.A, europenii inca nu si-au limpezit orgoliile legate de putere. Geo-strategii nu conceptualizeaza o entitate unitara numita Uniunea Europeana, ci se simt mai confortabil discutand despre...trei Europe.
- Europa Atlantica (state cu acces direct la ocean si la marile nordice)
- Europa Centrala (state continentale, cu precadere Germania si Italia)
- Europa de Est (statele cuprinse intre regiunea Baltica si Marea Neagra)
In prima parte a secolului trecut, Europa Atlantica se constituia in centrul imperial al lumii. Continentalii s-au afirmat mai tarziu, iar esticii au fost victimile intereselor si egocentrismelor statelor dominante. Butoiul cu pulbere care a explodat in cele doua razboaie mondiale s-a numit Germania, cu ambitia ei de a reface Al Treilea Imperiu Roman. Eliminata din sistemul imperial al Europei Atlantice, Germania a incercat sa rastoarne piramida puterii continentale, insa ambitiile lui Hitler de a renaste cel de-Al Treilea Reich s-au spulberat cand armatele sovietice si americane au ocupat Berlinul in 1945. Dupa procesul de la Nuremberg, Germania a devenit o tara ocupata de sovietici, americani, francezi si englezi.
In anii '50, cand s-a infiinta NATO, s-au pus si bazele Comunitatii Economice Europene. Scopul initial era crearea unei economii continentale globale, pastrand suveranitatea fiecareia dintre natiunile componente, insa, pana acum Uniunea nu a atins acest obiectiv. S-a creat o moneda unica, dar ea nu este folosita pe intreg teritoriu geografic al Europei, inca nu s-au pus bazele unei constitutii politice unanim respectate, nu a creat un sistem unic de aparare si desi S.U.A nu face parte din Europa, principala sarcina de protectie ii revine ei, din cauza faptului ca restul tarilor membre NATO, nu se pot descurca singure in fata virtualelor amenintari ale Federatiei Ruse, China, si mai ales in fata fundamentalismului islamic.