Un observator detasat ar putea afirma ca preocuparea principala a europenilor, pana in 1945 a fost razboiul.Secole de-a randul, fie din considerente religioase, ideologice sau economice, locuitorii batranului continent au trait cu armele zornaind.Insa dupa finalizarea capitularii Germaniei naziste, europenii au suferit o uriasa transformare psihologica, traind peste o jumatate de secol in pace. Insa, sub pojghita subtire a Uniunii Europene, mocneste inca un ultranationalism pagubos, legat de rasa si cultura. Franta, Germania si Italia sunt astazi intr-o expansiune xenofoba si rasista.
Atacurile mediatice si politice impotriva emigrantilor si a minoritatilor rasiale din 2010 demonstreaza ca filoanele extremiste sunt in plina dinamica. Dupa ce am vazut, arbitrarul deciziilor marilor puteri cu privire la noile tari intrate in U.E, putem trage, fara sa ne pripim, concluzia ca in context geopolitic, Europa nu este inca o entitate transnationala care sa-si manifeste unitatea in diversitate. Spre deosebire de China, care este formata din 52 de semintii distincte, sau de S.U.A care este un amestec rasial, Europa a ramas un manunchi de state, inca nevindecat de orgolii si pasiuni anacronice. "Europa se comporta mai degraba precum America Latina, decat asemena unei mari puteri", scrie Friedman analizand politicile uniunii. Natiunile europene se concentraza sa interactioneze doar intre ele, nefiind capabile sa inteleaga interesul comun planetar.
Cea mai apropiata amenintare pentru U.E este, astazi Rusia care nu si-a vindecat nostalgia imperiului sovietic. Fostele tari care s-au aflat in zona de influenta a Moscovei, adica Europa de Est nu are nici un interes sa asiste pasiva la reinstaurarea puterii absolute a Kremlinului in regiune. Dupa doua razboaie catastrofale, motorul economiei europene, Germania a invatat sa nu-si mai manifeste interesul national in defavoarea celorlalte state, dar George Friedman si Huntinghton considera ca atitudinea Berlinului va fi imprevizibila in urmatorii 100 de ani. Astazi, se pare ca intre administratia germana si cea rusa exista premizele unei foarte stranse colaborari, iar analistii militari nu exclud posibilitatea aparitiei celui de-Al Patrulea Reich, coordonat bicefal de la Moscova si Berlin. Doamne Fereste!
Exista si un alt scenariu legat de rusi si nemti.Europa Atlantica este asigurata de Germania ca tampon intre interesele sale si ofensivele economice si militare ale Rusiei. In acest context, s-ar putea ca Berlinul sa-si intareasca relatiile cu Polonia si sa sustina economic si mai abitir, Tarile Baltice. Daca rusii nu vor abandona visul lui Petru cel Mare de a ridica a Treia Roma, germanii se vor afla in fata unui razboi diplomatic de uzura pentru obtinerea influentei in regiunea Carpatica, Polonia si bazinul baltic. Pe plan intern, Europa este destul de inghetata si de confuza, dar agresiunile Moscovei si terorismul fundamentalist-islamic poate trezi batranul continent catre o viata politica, economica si sociala unitara si coerenta!