luni, 27 decembrie 2010

Razboiul rece si efectele sale in zorii secolului XXI

Cea mai teribila confruntare planetara avea sa debuteze in 1945. Conflictul dintre S.U.A si U.R.S.S, cunoascut ca Razboiul Rece a impartit planeta in doua curente de gandire ideologica si geopolitica: democratia conservator-liberala garantata de americani si de catre N.A.T.O si democratia populara, girata de sovietici si de tarile membre Pactului de la Varsovia. Initial a fost vorba despre o competitie pentru mostenirea Europei. Americanii s-au stabilizat in Occident, iar sovieticii in Est. Avantajul urias la Statelor Unita a constat in accesul la oceane. U.R.S.S devenise un imperiu respectabil dar ingradit de uscat.
 Asadar, comunistii nu puteau ataca din exterior S.U.A, in timp ce acestea ii puteau controla si chiar stapani pe sovietici. Din nordul Norvegiei pana in Turcia, americanii au creat o alianta de state marginind Uniunea Sovietica. Interesant,  in 1970 in aceasta centura de forte s-a asezat si China comunista dupa ce a infierat imperialismul sovietic. Asa cum am vazut, geopolitica urmareste sa stapaneasca doua domenii: geografia si puterea si astfel ori de cate ori sovieticii gaseau o portita de acces in spatele liniilor inamice se pomeneau cu rasuflarea parfumata de guma de mestecat a soldatilor americani,  direct in ceafa!
Insa ascendentul american avea sa se tulbure odata cu esecurile militare din Cuba, Coreea, Vietnam. Intre anii 1960-1970, stanga coordonata de la Moscova avea sa administreze niste lovituri de imagine tarilor capitaliste.Insa, prabusirea U.R.S.S de la inceputul anilor '90 au lasat planeta cu un singur jandarm capabil sa intervina cand lucrurile scapa de sub controlul rational al vietii geopolitice.Un strateg britanic, Halford  Mackinder a elaborat Heartland Theory in care vorbeste despre regiunea Eurasia: "Cine conduce Europa de Est (influenta Rusa) conduce Heartland (inima regiunii Eurasia). Cine conduce Heartland, conduce World-Island (Eurasia integral). Cine conduce World-Island, conduce lumea". Aceasta teorie a fost "biblia" englezilor si americanilor in Razboiul Rece. Poate cel mai mare expert american in Geopolitica, amiralul Alfred Thayer Manhan a scris cartea The Influence of Sea Power on History in care afirma ca cine controleaza apele marilor, conduce de fapt intreaga lume!
Razboiul Rece a impartit lumea in doua ideologii si doctrine diferite, ambele impuse si sutinute de Oculta Mondiala, ca pe niste experimente nascute din ideea stabilitatii planetare girate de doua forte opozite: capitalism-comunism! Generatia politica a lui Mihail Gorbaciov a inteles ca teribila competitie cu Vestul a secatuit resursele sovietice si a uzat teribil realtiile in interiorul Pactului de la Varsovia. Incepand cu 1984, reformele impuse de Kremlin, Glasnostul si Perestroika au slabit autoritatea totalitara a Moscovei asupra jumatatii de planeta pe care o coordona. "Prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, la 499 de ani dupa expeditia lui Columb, incheia o intreaga era istorica. Pentru prima data intr-o jumatate de mileniu, sediul puterii nu mai era Europa, tot asa cum Europa inceta sa mai fie punctul central al disputelor internationale!"scrie Friedman.