marți, 28 decembrie 2010

Este teoria lui Huntington valabila?

O carte foarte interesanta si utila in descifrarea tendintelor planetare este Ciocnirea civilizatiilor și refacerea ordinii mondiale  scrisă de Samuel P. Huntington.Teoria propusă de acesta, a fost formulata pentru prima oară în 1993, în Foreign Affairs, unde a publicat un articol intitulat Ciocnirea civilizatiilor. Articolul era o reactie la cartea lui Francis Fukuyama, Sfarsitul istoriei si ultimul om (1992). Huntington crede că în timp ce epoca ideologiilor a apus, lumea s-a întors la o stare normala caracterizata prin conflicte culturale. În teza sa, el argumenteaza ca principală cauza a conflictelor în viitor vor fi diferentele de ordin cultural și religios.  În acest sens el spunea: “Ipoteza mea sustine că sursa fundamentala a conflictului in această lume noua nu va fi determinata de aspectul economic sau de cel ideologic. Marea diviziune în randul rasei umane si sursa dominanta a conflictelor va fi cea culturala. Statele nationale vor ramane în continuare cei mai importanti actori în problemele lumii, însa principalele conflicte între natiuni si grupuri din diferite civilizatii. Ciocnirea civilizatiilor va domina politica mondiala. Linia dintre civilizatii va reprezenta în viitor linia frontului”.
La mai putin de un deceniu in Scrisdoare catre America, cel mai vanat terorist al tuturor timpurilor Osama Ben Laden acuza: "Sunteti o natiune care exploateaza femeile ca pe niste bunuri de consum. Folositi femeile pentru a va deservi pasagerii, turistii si strainii, pentru a va creste marja de profit. Si va mai faliti ca sustineti libertatea femeilor." Fata de libertinajul culturii occidentale, perceptia lui Ben Laden pare retrograda, dar tocmai aceasta perspectiva aparent neimportanta reprezinta cheia conflictului cultural si ideologic dintre perspectiva islamica asupra familiei si filosofia americana, exportata dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial in toata lumea capitalista. 
In traditiile semitice, dar mai ales islamice, familia este expresia armoniei supreme.Caminul este teritoriul femeii, iar viata din afara casei este dominata si guvernata de barbat.Sexualitatea este conditionata de casatorie, iar adulterul femeii reprezinta un pacat capital, pentru care, in anumite regiuni fundamentaliste, se condamna la moarte. Misiunea spirituala a femeii in doctrina islamica, este procreerea, iar a barbatului este credinta nestramutata in Allah si in lumile superioare ale ingerilor. De fapt aceasta perceptie asupra familiei si vietii este comuna tuturor religiilor monoteiste.
Exista evidenta o uriasa discrepanta intre emanciparea femeii si a familiei in societatile occidentale si traditionalismul regiunilor estice. Razboaiele ideologice, culturale, religioase sau chiar interconfesionale au patruns in secolul XXI cu suficienta energie pentru a putea continua. Desi pare ciudat chiar si Europa laicizata nu si-a vindecat inca, ranile produse reciproc de catolici, protestanti si ortocsi.Si cum toate societatile sunt impartite intre traditionalisti si modernisti (cei care incearca sa redefineasca femeia, familia si sexualitatea) conflictele culturale vor marca, cu siguranta si urmatorul secol. Cu toata ingrijorarea traditionalistilor, se constata o schimbare fundamentala de paradigma in toata lumea.Din cauza ritmului de viata si mai ales a necesitatilor economice, femeia moderna si-a castigat un statut egal in drepturi si obligatii cu barbatul. Familia de tip islamic nu are nici o sansa sa supravietuiasca intr-un stat laic american sau european.Apoi intervine si rata din ce in ce mai scazuta a natalitatii, ceea ce ii ofera femeii mult mai mult timp pentru activitati sociale. In concluzie, teoria lui Huntington este piatra de hotar in jurul careia expertii americani in geopolitica isi construiesc predicatele. Oricand pot izbugni conflicte culturale, oriunde in lume. De exemplu in Orientul Apropiat exista viziuni diferite despre Viata si Credinta intre suniti si shiiti, in Europa continua sa se ciocneasca doua curente extrem de energice, cel hiperboreean, arian generat de migratiile istorice din nordul continentului si cel atlant, semit promovat de migratiile dinspre est.
Hitlerismul ca falanga a curentelor arianice chiar si-a propus ca solutie finala extinctia semitilor evrei! In spatiul ex-sovietic se ciocnesc pe de-o parte viziunile ortodoxiei pravo-slavnice, cu islamismul cecen , dar si cu tendintele ateiste. In S.U.A n-au incetat conflictele rasiale dintre albi, sud-americani si negri. Exista nuclee de fundamentalism islamic, gata oricand sa explodeze atat pe teritoriile americane, cat si in Europa si Rusia. Din acest punct de vedere Orientul Indepartat pare protejat, insa China are probleme culturale si teritoriale cu Tibetul, ideologia comunista separa Corea de Nord de Coreea de Sud. Japonia este privilegiata de faptul ca pe teritoriul ei nu se ciocnesc filosofii culturale diferite. Poate cel mai ilustru exemplu ca teoria lui Huntington este si inca va mai fi valabila este dat de fosta Yugoslavie pe teritoriul careia, la sfarsitul secolului trecut, croatii catolici, sarbii ortocsi si bosniacii musulmani s-au confruntat sangeros!