luni, 27 decembrie 2010

Cele trei stadii ale culturii planetare

Primul este barbaria. In aceasta prima varsta a culturii, barbarii sunt convinsi ca obiceiurile neamului lor, ale comunitatii sunt intocmai legilor naturii, si ca Dumnezeu este din acelasi aluat cu ei, de aceea vor incerca sa-i modeleze pe toti dupa propriul sistem valoric. Barbaria poate fi definita prin dictonul: "Cine nu este cu noi este impotriva noastra!"
Al doilea stadiu este civilizatia. Aceasta se defineste prin acceptarea Unitatii in Diversitate si mai ales prin capacitatea oamenilor civilizati de a echilibra in propriile minti, idei contradictorii. Cu alte cuvinte in civilzatie incep sa conteze nuantele. Fanatismul, indiferent de natura nu-si gaseste locul in civilizatie, caci exista o combinatie armonioasa intre credinta si scepticism, capabila sa confere echilibru.
Cea de-a treia etapa a culturii este decadenta. Decadentii sunt cinici, dezabuzati, iesiti din credinta si speranta. Acestia din urma ridiculizeaza totul si se lasa prada viciilor si leneveli. Pornind de aici putem observa ca in toate culturile, in toate generatiile si in toate sistemele religioase, politice si economice exista toate cele trei stadii.Barbarii isi impun vointa, civilizatii se lupta selectiv si eficient, iar decadentii au incetat sa mai lupte si se complac in disolutie! Europa a fost barbara pana in secolul al XV-lea, s-a civilizat incepand cu sec. XVIII si XIX si a intrat intr-o dulce decadenta in secolul XX.
Ce puteri vor trece in viitor prin aceste stadii. George Friedman crede ca urmatorul secol va apartine S.U.A: "Dar sa ne gandim la Statele Unite ca la un adolescent, la inceputul istoriei sale generale...America, la fel ca Europa Medievala, este inca barbara, Cultura sa ramane neformata. Vointa sa este puternica. Emotiile sale o duc in directii diferite si contradictorii...". Printre altele, Friedman doreste sa ne convinga ca daca in acest stadiu barbar, S.U.A este atat de puternica si chiar omniprezenta, atunci cand va evolua inspre civilizatie va fi capabila sa imprime un curent planetar unic! Dar sa nu uitam pentru cine lucreaza Friedman si sa nu ne lasam prea coplesiti de energia americana. Totusi Dumnezeu nu are nationalitate, deci va gasi un echilibru natural!