duminică, 26 decembrie 2010

Istoria Europei ne poate ajuta sa-i prevedm viitorul

Cu sase secole in urma, oamenii traiau intr-un izolationism conceptual. Indivizii nu aveau constiinta unei apartenente comune ci credeau ca sunt plamaditi din aluaturi diferite. Conflictele rasiale au culminat pana in a doua jumatate a sec.XX. Europenii, pana in secolul al XV-lea auzisera despre alte continente, dar nu le vazusera...Imperialismul european a creat prima globalizare. Interesul Vaticanului de a exila elementele recalcitrante de pe continent au creat Cruciadele si invazia Orientului Apropiat in zorii Evului Mediu, apoi dorinta Coroanei Britanice de a scapa de detinutii foarte periculosi au dus la cucerirea Australiei. Dorintele expansioniste si de putere ale Spaniei si Portugaliei aveau sa descopere Americile si sa schimbe fundamental destinul regilor mayasi, azteci, tolteci...
Europa Atlantica a devenit incepand din secolul XV centrul noului sistem global de aliante politice, diplomatice, bazat pe comert! Intre secolele XVI-XX, Europa a influentat geopolitica intregii lumi.Cine a controlat oceanul a avut acces direct catre intreaga lume. Astfel s-au intarit imperiile coloniale ale Angliei, Frantei, Spaniei, Portugaliei. O intrebare se impune: Ce anume a facut ca Europa sa devina Centrul Lumii, cata vreme aceasta regiune nu era nici cea mai emancipata, nici cea mai dezvoltata zona a lumii? Un posibil raspuns ne-ar veni de la un diplomat venetian, Pietro Pacelli Guildo care scria intr-o scrisoare catre un omolog rus, in secolul al XVIII-lea: "Puterea noastra consta in bani si geografie!" Europa dezvolta, in epocile trecute un comert foarte intens cu Asia, mai ales cu India. Condimentele orientale nu erau folosite in special pentru gust ci mai ales in conservarea alimentelor, fara de care europenii n-ar fi putut sa se dezvolte! Pana la cresterea Imperiului Otoman, batrana Europa a folosit Drumul Matasii pentru a intretine relatii de export si import cu Asia exotica si vulnerabila prin izolationism! Dupa ce turcii au devenit o putere militara, europenii s-au straduit sa gaseasca rute ocolitoare catre Asia. Astfel, ibericii (spaniolii si portughezii) au explorat alte cai maritime pentru a evita contactul cu noul si agresivul imperiu islamic otoman. Succesul iberic s-a datorat exceptionalei flote de care dispuneau. Si aici apare primul paradox, desi Europa a dominat lumea din Evul Mediu si pana la terminarea celui de Al Doilea Razboi Mondial, nu a putut ramane unita. Timp de cinci secole ea a fost sfasiata de razboaie religioase si civile. Intre catolici si protestanti s-au dus razboaie teribile. Ce putere unica si uriasa ar fi avut un imperiu european? Pai este simplu de imaginat daca am insuma Imperiul Britanic, cu cel Portughez, Francez, Spaniol...Din pacate, orgoliul si vanitatea europeana au impiedicat formarea celui mai spectaculos imperiu planetar, natiunile au dus razboaie epuizante intre ele, iar dihotomiile dogmatice au impartit continenetul in zone de influenta:catolica (Franta, Italia, Spania, Portugalia, Imperiul Habsburgic), protestanta (Anglia, Tarile de Jos, Tarile Nordice) si ortodoxa (Tarile Balcanice).
George Friedman a gasit si motivul geografic pentru care europenii nu au reusit sa-si creeaze cel mai intins imperiu de la cel roman pana in prezent: Canalul Manecii! "Mai intai spaniolii, apoi francezii si in cele din urma germanii au reusit sa domine continentul european, dar nici una dintre aceste natiuni nu a reusit sa traverseze canalul. Intrucat nici una nu a putut sa infranga Marea Britanie, rand pe rand, cuceritorii au esuat in incercarea de a tine Europa unita!" Primul Razoi Mondial desfasurat intr-o proportie uriasa pe teritoriul european a adus peste 10.000.000 de victime si ruinarea celor mai performante economii. Pacea de la Versailles a lasat continentul pe un butoi cu pulbere.
Umilirea Germaniei avea sa reinstaureze razboiul in 1939. Cand Hitler ameninta sa reaseze Germania in fruntea noii globalizari europene, dupa cucerirea in sase saptamani a Frantei si dupa reusitele planului Barbarosa care permisesera trupelor wehrmachtului sa ajunga la portile Stalingradului, dar mai ales dupa vulnerabilizarea flotei britanice, S.U.A avea sa intervina decisiv in razboi, practic "furand" victoria nemtilor de sub nas! Americanii au fost geniali mentinand aliatii impotriva lui Hitler, in razboi cu ajutorul planului Lend Lease, un program prin care S.U.A furnizau englezilor, sovieticilor, francezilor, chinezilor si altor aliati, materiale de razboi, cerand in schimb permisiunea de a constru baze militare americane pe teritoriu european. Astfel intre 1941 si 1945, administratia S.U.A a urmarit stabilirea de baze militare in Newfoundland, Indiile de Vest si Bermude, vaduvind pe termen lung Anglia de suprematie privind controlul oceanelor! Din cauza amenintarii Germaniei, Marea Britanie s-a vazut nevoita sa predea toate facilitatile maritime in mana militarilor americani! Bilantul acestui razboi avea sa fie catastrofal pentru batranul continent: peste 55.000.000 de morti, militari si civili, ruinarea economiilor tuturor beligerantilor.
In schimb, S.U.A au iesit extrem de avantajate din razboi: aproximativ 500.000 de militari, aproape nici un civil cu o industrie in plina dezvoltare, fara nici un oras bombardat in afara de baza militara din Pearl Harbour devastata de aviatia japoneza. Platind doar 1% din pierderile totale de razboi, America a preluat dominatia rutelor din Atlanticul de Nord, de la britanici, a ocupat vestul Europei precum si intreaga Japonie dupa demonstratia fortei atomice de la Hiroshima si Nagasaki. La sfarsitul acestui razboi, Europa si-a pierdut intreaga influenta coloniala: Anglia se retrage din Palestina, Pakistan si India, Franta renunta la Alger, Tunisia si Maroc, Germania pierde controlul din Africa etc.