Analistii de politica externa intrevad ridicarea unor tari care vor deveni puternice dupa prima jumatate de secol. Friedman remarca trei tari pe cale de a se evidentia dupa 2050.
Prima este Japonia. Actualmente, aceasta este a doua economie din lume, dar care insa este vulnerabila prin dependenta de materii prime. Avand o foarte veche traditie militara, Japonia nu va mai putea ramane mult timp o natiune pacifista. Problemele legate de lupta pentru suprematie economica in Orientul Indepartat vor forta Japonia sa intre in competitie cu China, Taiwan, Coreea de Sud pentru prezervarea superioritatii tehnologice. Mana de lucru japoneza devine din ce in ce mai scumpa fata de cea chineza...
A doua tara care se va detasa si se va impune ca putere regionala va fi Turcia, care in prezent este a saptesprezecea putere economica mondiala. Sa ne amintim de gloria si suprematia imperiului Otoman. Imperiul se naruie dupa 1877 cand Razboaiele de Independenta au scos tari precum Bulgaria, Grecia, Tara Romaneasca de sub influenta de la Constantinopole. La sfarsitul Primului Razboi Mondial, din imperiu nu mai ramasese nimic, insa apare un lider cu adevarat providential, Moustafa Kemal Ataturk, parintele Turciei moderne, cel care a desparti apele intre islam si politica pe sistemul "sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu"! Inspirat de Revolutia Franceza, cand Biserica a fost scoasa din treburile politice, Ataturk investeste armata cu misiunea de a pastra Turcia in zona laica! "Balcanii, Caucazul si lumea araba din sud sunt instabile. Pe masura ce puterea Turciei va creste-iar economia si armata sa sunt deja cele mai puternice din regiune-acelasi lucru sa va intampla si cu influenta ei" scrie George Friedman in Urmatorii 100 de ani.
Cea de-a treia tara va fi Polonia, care a incetat sa mai fie o putere considerabila in regiune din sec. al XVI-lea. Alaturi de Friedman se adauga si analisti din est, Vladimir Volkoff fiind unul dintre ei care pariaza dupa 2050 in revirimentul polonez, argumentand ca exista doi factori in favoarea acestei dezvoltari geopolitice. Primul va fi declinul Germaniei, care desi este motorul economiei europene nu a reusit sa inteleaga principiile dinamismului si expansiunii planetare, ramanand strans legata de relatiile inter-europene, apoi se mai adauga si scaderea dramatica a populatiei. Nici rusii nu privesc cu ochi buni o Polonie prea puternica, istoria demonstrandu-ne invazia in cleste germano-sovietica de la Katyn.Si de aici se naste cel de-al doilea factor.S.U.A nu vor mai ingadui ca Polonia sa fie sfartecata intre nemti si rusi.Scutul american anti-racheta ii confera Poloniei un ascendent militar fata de Rusia. Daca Polonia se va inatri comercial si militar poate reprezenta un scut teribil care sa apere Europa de o posibila agresiune ruseasca. Observam, pana acum ca cele trei tari, ca se se poata impuna pe scena geopolitica ar trebui sa dezvolte relatii externe foarte armonioase cu americanii. Asadar, relatiile dintre Japonia, Turcia, Polonia si Statele Unite vor marca dezvoltarea, dinamica si echilibru in urmatorul secol. George Friedman crede ca din inrauirea acestor relatii se poate declansa cel de-Al Treilea Razboi Mondial.
Eu, am sa indraznesc sa adaug pe aceasta lista cu tari in dinamica si Romania. Argumentez atat prin asezarea geo-strategica a tarii, pe linia de demarcatie dintre Orient si Occident, prin faptul ca reprezinta cea mai inaintata frontiera europeana spre Rusia, prin relatia militara foarte buna cu Statele Unite, cat si prin capacitatea umana de dialog inter-cultural si inter-confesional. Daca Romania va reusi sa se curete de "cartitele" rusesti catarate in functiile decizionale ale tarii, a caror misiune fundamentala este impiedicarea dezvoltarii unei infrastructuri viabile si a unui sistem functional, si inteleg disconfortul Moscovei de a avea in coaste o tara membra N.A.T.O si U.E, cu baze militare americane, bine structurata si bine organizata, va deveni un actor regional foarte important. Romania poate, deveni totodata, un factor de stabilitate in Balcani si un negociator redutabil intre occident si tarile arabe.