sâmbătă, 19 martie 2011

Razboi in Libia

Fiul colonelului Gaddafi, Saif al-Islam, isi conduce trupele guvernamentale catre oraşul Benghazi, Mustafa Abdul Jalil, principalul lider al opoziţiei libiene a făcut un apel catre comunitatea internationala să urmeze exemplul Parisului care i-a recunoscut pe rebeli. Alaturi de Franta si Anglia sustine interventia trupelor NATO in conflictul intern. Sa nu uitam ca Libia a fost o colonie Italiana, ravnita pe rand, in epoci diferite sau nu, de catre regimurile politice din Franta si Marea Britanie. Mustafa Abdul Jalil sustine: “Toata lumea trebuie să ştie că nu exista un echilibru între capacitatile noastre şi cele ale lui Muammar Gaddafi. El înconjoara orasele pentru a interzice oamenilor să le părăsească”.
Statele arabe din Golf anunta deja că nu mai recunosc legitimitatea regimului lui Gaddafi. Evenimentele de joi, 10 martie  in urma carora rebelii libieni au fost alungati din două zone importante dovedesc spusele lui Jalil. Specialistii in geospolitica identifica patru situatii care ar putea duce la încetarea violentei în Libia
  1. crearea unei zone de interdictie aeriana;
  2. o interventie aeriana directa;
  3. crearea unei zone no-drive prin controlarea armata a accesului pe infrastructura rutiera;
  4. înarmarea şi antrenarea rebelilor libieni.
Managementul acestei situatii de criza internationala ii revine O.N.U, iar o interventie militara occidentala in zona intra in aria de acoperire a trupelor NATO. Initial, occidentalii nu au dorit ca interventia lor sa se faca direct, ci pe modelul schimbarilor de paradigma din 1989, din estul Europei. Ar fi fost ideal, ca schimbarile regimurilor oligarhice si dictatoriale se se faca "din interior" Cu toate acestea, există intentia Consiliului de Cooperare al Golfului de a participa la actiune. Rusia şi China se vor implica cu siguranta in zona, caci nu au cum sa rateze specularea tuturor oportunitatilor deschise de razboi! Rusia si-a aratat, deja disponibilitatea de a oferi ajutor comunitatii internationale.
Gaddafi este un lider tribal, care are un numar impresionant de fideli, aproximativ 200.000 de mii si, este evident pentru toata lumea, ca "nu este cu toti boii acasa" crezandu-se mana armata a lui Allah pentru declansarea Jihadului impotriva necredinciosilor occidentali. Sa ne reamintim ca americanii au trebuit sa-i bombardeze resedinta, in urma cu cateva decenii, ca sa-i "mai reteze din elanul terorist".  Psihologii sunt de parere, ca si in cazul lui Saddam Hussein, ca liderul libian nu va ceda, fiind convins de misiunea lui "sfanta" si de sprijinul fidelilor. Atata timp, cat acest dictator care conduce Libia, neintrerupt de 42 si ani, se considera un simbol, nu va putea renunta la un razboi, care din nefericire, va produce multe victime colaterale!